BIRODI

English Srpski Српски

Pitanja i odgovori

Da li može svako da napravi svoju web anketu koristeći servis TVOJ STAV?

Da, TVOJ STAV je servis koji omogućuje svakome ko ima pristup internetu da napravi anketu za svoje potrebe.

Šta je sve potrebno da bih kreirao/la svoju web anketu?

Dovoljno je samo da se registruješ na TVOJ STAV. Nakon registracije i prijave na sistem, u glavnom meniju će se pojaviti nova stavka "Tvoja radionica". U radionici možeš upravljati svojim web anketama (kreiranje, brisanje, gledanje rezultata).

Kako da se registrujem na sajt TVOJ STAV?

Registracija se sastoji iz dva koraka: Odabiranje lozinke i aktivacije. U gornjem desnom uglu ekrana postoji link "Registruj se". Kada klikneš na taj link možeš izabrati svoju lozinku i e-mail adresu na koju će ti stići link za aktivaciju naloga. Nakon ovog koraka na definisanu e-mail adresu će stići link za aktivaciju. Nakon klika na taj link, tvoj nalog biće aktiviran i možeš da se prijaviš na sistem.

E-mail sa linkom za aktivaciju mi nije stigao iako sam izabrao/la lozinku i e-mail adresu. Zašto?

Možda ste upisali pogrešnu e-mail adresu. Ako je adresa ipak ispravna, proverite da li vam je e-mail stigao u sanduče sa nepoželjnom poštom (SPAM).

Kako da se prijavim (ulogujem) na sajt TVOJ STAV?

Da bi ste se prijavili (ulogovali) na sajt, morate biti registrovan korisnik. Ukoliko ste se već registrovali, kliknite na link "Prijavi se" u gornjem desnom uglu ekrana, upišite e-mail adresu koju ste koristili prilikom registracije u polje "Korisničko ime" i lozinku u istoimeno polje. Pritiskom na ENTER taster ili klikom na dugme "Prijavi se", sistem će proveriti unete podatke i prijaviti vas na sistem ukoliko su podaci tačni.

Šta je javna, a šta privatna web anketa?

Javna web anketa je svaka anketa do koje se može doći pretragom na sajtu i koja se nalazi vidljiva na bilo kojoj stranici sajta - samim tim može je popuniti svaki posetilac sajta TVOJ STAV. Ove web ankete se šalju svim ispitanicima koji se nalaze u našoj e-mail listi. Ankete koje su sakrivene od posetioca sajta TVOJ STAV i koje služe za sprovođenje privatnog istraživanja nazivaju se privatne.

Napravio/la sam web anketu i ne znam šta dalje?

Nakon što ste napravili anketu koja sadrži jedno ili više pitanja, proverite za svaki slučaj kako će ona izgledati vašim ispitanicima (klikom na link "Kako izgleda ova anketa?" ispod imena web ankete). Kada ste se uverili da web anketa nema slovnih ili logičkih grešaka - aktivirajte anketu pritiskom na ikonicu sa zelenim trouglom (play dugme) koja se nalazi ispred imena web ankete. Nakon aktivacije ankete možete link za popunjavanje slati ispitanicima iz vaše ciljne grupe (link za popunjavanje web ankete ćete dobiti ukoliko kliknete na link "Web adresa ankete"). Ukoliko ste prilikom kreiranja web ankete niste obeležili kućicu "Anketa je privatna", ona će se pojaviti na početnoj stranici sajta TVOJ STAV i svaki posetilac će moći da je popuni. Takođe link upitnika te web ankete biće poslan svim ispitanicima u e-mail listi.

Napravio/la sam anketu i poslao (objavio) link web ankete svojim ispitanicima, ali nisam dobio ni jedan odgovor. Zašto?

Proverite da li ste aktivirali anketu. Ukoliko je web anketa aktivirana, proverite da li ste poslali ispravan link svojim ispitanicima. Ukoliko ste sigurni da je link web ankete ispravan, onda niko još uvek nije popunio anketu.

Pretraga: Kako mogu da pronađem javne web ankete koje su nekada bile na naslovnoj strani sajta TVOJ STAV, a sada se ne vide?

U gornjem delu ekrana postoji polje za unošenje ključne reči pretrage. Nakon unošenja ključne reči / ključnih reči, pritisnite taster ENTER i sačekajte da vam se vrate rezultati pretrage. Ukoliko za zadatu ključnu reč ili više ključnih reči ne dobijete ni jedan rezultat, pokušajte sa manje ključnih reči ili nekom sličnom.

Šta je Varijabla?

Varijabla je klasa pojava ili osobina koje se menjaju i pojavljuju u najmanje dva modaliteta. Prema njenoj funkciji u određenom istraživanju, varijabla može biti zavisna i nezavisna. Jedno pitanje u anketi ima najmanje jednu varijablu.